Ten czas zimowy, który u nas w Polsce jest okresem związanym z różnymi chorobami sezonowymi. Choroby są na początku dziennym i zawsze były z nami. Czy były one ukryte, czy też niezauważalne, to zawsze będą z nami. Oczywiście chronić trzeba się zawsze, dlatego ważna jest nasza odporność organizmu.
Dlatego dzisiaj w dzisiejszym wpisie chcę przyjrzeć się bliżej naszej odporności. Zapytacie pewnie, dlaczego taki temat? No cóż w dobie wirusów i innych paskudztw, które krążą koło nas, warto się uodpornić na nie. A zatem jak dbać o odporność cały rok? To jest ważne pytanie na, które warto znać odpowiedź! Jeżeli mamy silny system immunologiczny to jest to najlepsza cecha przed zachorowaniem. Jeżeli jednak jej nie mamy odporności w 100%, to wtedy przychodzą na myśl domowe sposoby lub suplementacja.
Co to jest odporność?
To zdolność organizmu do zwalczania niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak infekcje bakteryjne czy wirusowe. Można rozróżnić dwa rodzaje odporności. Pierwsza to nabyta w sposób naturalny poprzez ciążę oraz odporność czynna, czyli taka, w której zachorowaliśmy, ale nabywamy odpowiednich przeciwciał, by zwalczyć chorobę. Jest również odporność sztuczna, którą nabywamy poprzez szczepienie się. Wtedy organizm jest zmuszony do produkcji przeciwciał, by móc poradzić sobie z wirusem.
Od czego zacząć, by dbać dobrze o swoją odporność organizmu?
Najlepiej zacząć od początku. Każda pora roku to dla organizmu jest wyzwanie. Nie mówiąc już o wahaniach temperatur, zmiany czasowej, chłodnych wieczorów, czy poranków, ostrej zimy, czy zmniejszonej ilość na witaminę D od słońca. Wtedy właśnie mogą towarzyszyć nam złe samopoczucie, infekcje grypowe i inne. Każdy z nas ma odporność organizmu, jednak trzeba go wzmacniać na wiele domowych sposobów.
1) Miód. Dobry na zdrowie! – Lecznicze właściwości miodu znane są od tysiącleci. Powszechnie uważa się, że miód ma korzystny wpływ na naszą odporność. Ma on właśnie właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega uszkodzeniom komórek odpornościowych. Wystarczy dodać 1-2 łyżek do herbaty, by poczuć moc miodu. Miód zawiera witaminy, składniki mineralne oraz substancje, które hamują wzrost i namnażanie się drobnoustrojów. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecany jest miód: gryczany, lipowy, wielokwiatowy, leśny, spadziowy.
2) Czosnek – "Na bóle duszy i ciała, czosnek najlepiej działa" - mówi przysłowie. Czosnek jest popularnym składnikiem właśnie na odporność. Pomaga wzmocnić kości, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ma dobry wpływ na układ krążenia. Ale co najważniejsze ma działanie antybakteryjne oraz wspomaga układ odpornościowy. Naturalny antybiotyk na wszystkie przeziębienia. Spożywanie surowego czosnku wpływa dobrze na wzrost komórek odpornościowych w przebiegu grypy. Regularne spożywanie czosnku wpływa pozytywnie na organizm. Wystarczy spożywać minimum 2-3 ząbki czosnku dziennie.
3) Cebula – Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Z cebuli można zrobić syrop na kaszel czy nalewkę. Pod łuskami cebuli kryją się dobroczynne minerały: fosfor, krzem, siarka, cynk, magnez, które wzmacniają odporność organizmu na różne infekcje. Cebula nie tylko dobrze sprawdzi się na przeziębienie, ale również w innych kwestiach pomoże. Takich jak zapobieganie zakrzepom, w nadciśnieniu, w obniżeniu cholesterolu. Cebule powinni również spożywać diabetycy, by zapobiec rozwoju cukrzycy oraz osoby znajdujące się w grupie ryzyka. Ponieważ cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
4) Cytryna – Zawiera dużo ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy i przeciwdziała chorobom. Zawarte w cytrynie składniki usuwają wolne rodniki, sok z cytryny korzystnie wpływa również na stan skóry, wzmacnia syntezę kolagenu, który nadaje ciału odporność mechaniczną i magazynuje wodę. Witamina C zawarta w cytrynie wykazuje właściwości przeciwzapalne i zmniejsza podatność na infekcje układu oddechowego.
5) Rosół lekarstwem na wszystko! – Kto nie lubi rosołu, przecież to samo zdrowie! Rosół to najlepsza zupa na świecie. Jest łagodna i lekka na żołądek. A to jest ważne przy przeziębieniu, by dostarczać sobie płynów. Ponieważ przy grypie zapobiega odwodnieniu się co pod czas gorączki nie trudno. Poza tym rosół ma dużo składników odżywczych, których potrzebuje układ odpornościowy. Składniki, które znajdują się w rosole, są to: biało, cynk, Witamina A i przeciwutleniacze. Rosół nie tylko jest smaczny, ale dobrze działa na układ odpornościowy.
6) Bogata dieta – Tu również podstawą odporności jest dieta. Szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych gdzie trzeba dbać o organizm. Należy dostarczać pełnowartościowych posiłków bogatych w witaminy i minerały. Są to takie składniki jak: czosnek, bataty, orzechy, marchew, wszelakie kiszonki nie tylko z ogórka oraz ryby. Oprócz takiej wzbogaconej diety warto unikać przetworzonej żywności oraz unikać cukru, tłustych potraw, słonych przekąsek czy dużej ilości słodyczy.
7) Suplementacja – W Polsce mamy 4 pory roku i przez cały rok warto zażywać suplementy diety, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin. Odpowiednio dobrana suplementacja sprawi, że nie będziemy podatni na choroby, a zarazem wzmocnimy układ odpornościowy. Jesienią i zimną najlepiej zaopatrzyć się w tran i witaminę D, które są zalecane w suplementacji.
8) Dbaj o higienę i często myj ręce – To podstawowa ochrona przed wirusami. Mycie rąk mydłem i wodą jest proste i tanie. Co ważne jest to najskuteczniejszy sposób, by zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków. Czyste ręce mogą powstrzymać nas przed przenoszeniem zarazków między ludźmi. Jeżeli nie będziemy stosować się do higieny dłoni to zarazki i wirusy mogą być niebezpieczne dla zdrowych ludzi.
9) Imbir – To lek na odporność, dzięki czemu dobrze znany jest jako lek na przeziębienia. Pomaga uspokoić objawy infekcji górnych dróg oddechowych oraz pozytywnie działa na zwalczanie kaszlu i bólu gardła. Imbir ma właściwości rozgrzewające i wzmaga pocenie się, które przyczynia się w zwalczaniu przeziębienia.
10) Kurkuma – Skutecznie zmniejsza stany zapalne, co ma wielkie znaczenie w takich schorzeniach jak infekcje wirusowe, bóle reumatyczne czy nowotwory. Dlatego że w kurkumie znajduje się składnik, który hamuje aktywność białek w rozwoju stanu zapalnego. Wspomaga prace układu odpornościowego i jest świetnym przeciwutleniaczem o silnym działaniu oczyszczającym i przeciwbakteryjnym.
11) Sen to zdrowie! – Każdy o tym dobrze wie, że wysypianie się i wypoczynek w ciągu dnia to jeden z najważniejszych czynników utrzymania dobrej odporności. Brak odpowiedniej dawki snu może być powodem do osłabienia organizmu, co skutkiem są różne infekcje wirusowe. Dorosły człowiek potrzebuje 8 godzin snu, by odpowiednio zregenerować swój organizm i odporność. Więc zadbaj o komfort swojego snu, by łóżko było wygodne i zacienione miejsce do spania to sprzyja osiągnięciu zdrowego snu.
12) Sport to zdrowie! – Systematyczna aktywność fizyczna pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała, buduje kondycję, wpływa na dobre samopoczucie oraz odporność organizmu. Tylko regularny wysiłek fizyczny wzmocni nasz układ odpornościowy.
Podsumowanie:
Życie w ciągłym stresie, a także niepokój związany z pandemią powodują to, że jesteśmy narażeni na działanie różnych czynników niekorzystnych dla organizmu. Nie będzie chyba zaskoczeniem fakt, że badania epidemiologiczne wykazały, iż osoby słabo odżywione są bardziej narażone na infekcje bakteryjne, wirusowe i inne. Jeżeli więc czujesz osłabienie swojej odporności, to działaj!
Prowadzenie zdrowego stylu życia nie powinno być chwilowym trendem, ale naszą codziennością, tak aby żaden kolejny sezon grypowy nie wzbudzał w nas lęku i niepokoju.
To wszystko na dzisiaj do zobaczenia w następnym artykule 🙂 Jeżeli macie do polecenia tematy, którym warto się przyjrzeć bliżej i je opisać to piszcie do mnie w komentarzach, jak również na skrzynkę e-mail 🙂